In dit artikel gaan we het hebben over verschillende soorten (fysiotherapie. Er komt informatie aan bod over de fysiotherapiepraktijk, oedeemtherapie en oncologische fysiotherapie. Wil je hier meer over komen te weten? Lees dan verder!

Fysiotherapie

Om te beginnen, wat is fysiotherapie eigenlijk? Het is een behandelmethode die toegepast kan worden bij mensen met klachten aan de zenuwen, banden, gewrichten en de spieren. Kortom aan al je bewegingsapparaten.

De behandeling

Voor je een behandeling of behandelperiode ingaat wordt er in de eerste afspraak eerst een beeld gecreëerd van de klachten. Er worden dan onderzoekjes gedaan en er worden vragen gesteld om er zo goed mogelijk achter te komen wat de pijn veroorzaakt is en wat hieraan gedaan kan worden. Als deze gegevens verzameld zijn kan er een behandelplan opgesteld worden door de fysiotherapeut. Iedereen is anders, elk lichaam is anders en elke klacht dus ook. Omdat alles verschillend is bij iedereen en elk persoon anders reageert, is het belangrijk dat het behandelplan helemaal voor jou gemaakt moet worden. Hoeveel behandelingen er nodig zijn is afhankelijk van hoe ernstig de klacht is en hoe je lichaam er op reageert. Zodra er geen behandelingen meer nodig zijn wordt er vaak aandacht besteedt aan het verstrekken van informatie en/of oefeningen om te voorkomen dat de klachten terugkeren.

Oedeemtherapie

Het doel van deze therapie is het lymfesysteem stimuleren. Hiernaast worden meerdere technieken zoals zwachtelen, lymfetaping en fascie technieken toegepast. Door deze technieken wordt de lymfestroom ondersteund. Naast deze behandeling wordt er besproken hoe je het beste met de klachten om kunt gaan in het dagelijks leven in de vorm van adviezen. Er kunnen bijvoorbeeld oefeningen meegegeven worden die thuis uitgevoerd moeten worden.

Oncologische fysiotherapie

Als eerste, wat is het? Oncologische fysiotherapie is een specifieke soort fysiotherapie. Er wordt bij deze behandel manier puur gekeken naar bewegingsproblemen als gevolg van medische kankerbehandelingen. Tijdens deze behandeling wordt er gewerkt aan de conditie en de beweeglijkheid van de patiënt. Als de patiënt na de behandelperiode succesvol genezen is, is het nog wel mogelijk dat er gevolgen voor kunnen komen. Zo kan de patiënt moeite blijven houden bij het bewegen van bepaalde lichaamsdelen of last houden van vermoeidheid. Hierbij is het van belang dat er goede nazorg plaatsvindt. De ziekte kan niet altijd volledig genezen worden. Als dit het geval is kan het gezien worden als een chronische ziekte. De klachten die hieruit voort kunnen komen worden d.m.v. oncologische fysiotherapie behandeld en ondersteunt/helpt de patiënt door het proces heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *