Oogmeting

Om er achter te komen of je al dan niet een bril nodig hebt, is het laten uitvoeren van een oogmeting onafwendbaar. Een oogmeting kun je doorgaans bij alle opticiens laten doen, zonder de verplichting te hebben om er ook een bril te kopen. Voor een oogmeting betaal je gewoon een vaststaand tarief.

Oogmeting

Twee jaar en dan een nieuwe oogmeting

Laat je een oogmeting doen, dan krijg je een papier mee met daarop de sterkte per oog, de bij elke cilinder horende as-waarde en de additie of leestoeslag. Ook de pupilafstand per oog moet genoteerd worden. Overigens is het goed om als je een goede bril wenst, te kiezen voor een volledige oogmeting. Vaak kun je ook een oogmeting met een autorefractor laten doen. De uitkomsten zijn echter niet meer dan een schatting en dus eigenlijk niet nauwkeurig genoeg voor het maken van een goede bril. Overigens is de uitkomst van je oogmeting ongeveer twee jaar te gebruiken. Na twee jaar kun je beter opnieuw een oogmeting uit laten voeren.

De invloed van medicatiegebruik

Laat je een oogmeting doen en heb je al een bril, dan wordt vaak eerst de sterkte van de bril gemeten. Na de oogmeting vergelijkt men de uitkomst met die van de oogmeting. De oogmeting vindt plaats met een computer die de technische sterkte en de afwijking van je ogen. Vervolgens wil de opticien weten wat jij van je nieuwe bril verwacht en wil hij inzicht in de geschiedenis van je ogen en zal dus vragen naar oogafwijkingen en ziektes die mogelijk voorkomen bij familieleden. Overigens kan medicatiegebruik ook van invloed zijn op een oogmeting.

Gezichtsscherpte

In een aparte ruimte wordt vervolgens de gezichtsscherpte in beeld gebracht, iets dat per oog en voor beide ogen samen in kaart wordt gebracht. Vervolgens zal de opticien een nieuwe oogcorrectie vaststellen en worden vervolgens nog een aantal metingen uitgevoerd: de dichtbij- en de veraf-meting. Ook wordt bepaald of je bij- of verziend bent.

Advies over glazen

De volgende stap van de oogmeting is het bepalen van de cilindersterkte, die gecombineerd wordt met de resultaten van de veraf meting. Wat de opticien vervolgens nog doet is het uitvoeren van een aantal testjes die de mate waarin de ogen samenwerken bepalen. Ook wordt de balans tussen je linker- en rechteroog bekeken. Vervolgens zit de oogmeting er op en zal de opticien zijn bevindingen met je delen. Hij geeft advies over de glazen die je zou kunnen nemen op basis van de oogmeting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *