Om te beginnen, wat zijn vitamines eigenlijk? Het woord vitamine is Latijns. Je kan het woord opdelen: het gedeelte ‘vita’ betekent leven. Het stukje ‘amine’ is de naam die gegeven is aan een stikstofhoudende groep in de scheikunde. Vitamines zijn organische stoffen. Dit zijn de bouwstoffen van mensen, planten en dieren. Deze zijn noodzakelijk voor een goede functionering van je lichaam. De benaming betekent dan ook dat zonder deze bouwstoffen leven niet mogelijk is. Multivitamine is dus niet uit te sluiten uit ons leven. De beste vorm van multivitaminen is natuurlijke multivitamine.

De functie van vitamines


Vitamines zijn nodig om te kunnen groeien en om fit en gezond te blijven. In ons lichaam hebben we te maken met enzymen. Deze stoffen zorgen voor stofwisseling. Ze helpen bij het verbrandingsproces en het leveren van energie. Zonder deze stoffen is stofwisseling niet nodig. Vitamines zorgen ervoor dat ons lichaam enzymen kan vormen, zodat dit goed verloopt.

Over vitamines

Natuurlijke multivitamine


Ons lichaam kan zelf geen vitamines aanmaken. Hoe komen we dan aan vitamines? Vitamines krijg je binnen via voeding. In heel veel soorten voeding zitten verschillende soorten vitamines. Welke soorten zijn er dan precies? In totaal zijn er dertien verschillende vitamines. We zullen ze allemaal op alfabetische volgorde op een rijtje zetten:
Vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12, C, D, E en vitamine K. Iedere vitamine heeft zijn eigen functie. Deze zullen we niet allemaal beschrijven, omdat dit simpelweg heel veel informatie is. Om te zorgen dat je elke soort vitamine binnenkrijgt moet je afwisselend zijn in je voeding. Niet iedereen eet alle soorten voedsel die een bepaalde vitamine bevat. Hierdoor krijgen ze dus een tekort. Gelukkig kan dit aangevuld worden met supplementen die natuurlijke vitamines bevatten. Hierover straks meer.

Gezondheid


Om fit en gezond te blijven is er een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bepaald (ADH-waarde). Niet iedereen komt aan deze dagelijkse hoeveelheid door middel van voeding. Om toch hier toch aan te komen zijn er supplementen gemaakt. Dit is vaak in de vorm van tabletten of olie. Door deze in te nemen vul je je tekortkomingen aan om toch gezond te blijven ondanks dat je de vitamines niet binnenkrijgt via voeding. Let bij het innemen van supplementen altijd op of het natuurlijke vitamines bevat. Deze vorm van vitamine is effectiever en heeft een veel kleinere kans op bijwerkingen. De meeste supplementen bevatten ver boven de ADH-waarde. Dit komt door het volgende. De ADH-waarde is een hoeveelheid die je minimaal binnen moet krijgen zodat je net gezond blijft. Dit is niet gezegd dat je er niet boven mag zitten. Het is juist goed om erboven te zitten. De hoeveelheid natuurlijke multivitamine die je binnen moet krijgen om optimaal gezond te blijven is bijna altijd een stuk hoger dan de ADH.
Om gezond te blijven en de kans op verkoudheid of ziekte te verkleinen moet je dus voldoende vitamines binnenkrijgen. Zorg ervoor dat als je dit niet door voeding binnenkrijgt dat je door gebruik van supplementen die natuurlijke multivitaminen bevatten dit aanvult. Natuurlijke vitamines zijn enorm belangrijk voor je maar worden vaak vergeten. Let op je eigen lichaam en gezondheid, let op vitamines!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *